Bölüm Başkanından Mesaj

Son dönemlerde hızla gelişen Genetik ve Biyomühendislik Bölümü, biyolojik olayları ve mekanizmalarını mühendisliğin temel bilimleri eşliğinde inceleyerek sonuçları mühendislik alanıyla bütünleştirmeye ve yeni teknolojiler üretmeye çalışan bir bilim dalıdır. Giresun Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde 2016 yılında Genetik ve Biyomühendislik Bölümü lisans programımız açılmış ve Bölümümüz 2016 yılı itibarı ile I. Öğretim olarak öğrenci almıştır.

Giresun Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü, mesleki formasyonu sağlam, geniş ufuklu, yerel ve küresel sorunlar hakkında bilinçli, etik değerler ve sosyal sorumluluk konularına duyarlı Genetik Mühendisi ve Biyomühendisler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Bölümde şu anda 3 Doçent ve 3 Doktor Öğretim Üyesi bulunmaktadır. Modern bir alt yapıya sahip laboratuvarlarımızda, araştırma ve geliştirme projelerimiz, yurt içi ve yurt dışından diğer Biyoloji, Genetik vb. programları ile ortak olarak da yürütülmektedir.

Giresun Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü lisans eğitiminin amacı, Genetik, Biyoloji, Biyoteknoloji ve Biyoinformatik alanlarında bilginin yaratılması, uyarlanması, bütünleşmesi ve yayılmasını sağlayacak, yaratıcı ekip çalışmasına yatkın, analitik düşünme yeteneği ve sistematik yaklaşıma, ve etik değerlere sahip, insan sağlığına ve çevreye saygılı, proje üretebilen ve bu sayede mesleklerinde ve bilim dünyasındaki gelişmelere kolaylıkla uyum sağlayabilen, ahlaklı, dürüst ve çalışkan araştırmacılar ve mühendisler yetiştirmektir.

Biyomühendislik; mekanik, elektriksel, kimyasal, optik ve matematiksel prensiplerin uygulamaları ile çeşitli biyolojik sistemlerin ve süreçlerin anlaşılması, değiştirilmesi ve/veya kontrol edilmesinin yanı sıra çeşitli hastalıkların saptanması ve tedavi edilmesine olanak sağlayacak farklı ürünlerin tasarlanması ve üretilmesini içeren bir bilim dalıdır. Genetik ise; canlılardaki kalıtsal özelliklerin nesilden nesile nasıl aktarıldığını, genlerin yapısını, görevini ve genlerde meydana gelen değişiklikleri inceleyen bilim dalıdır. Bu iki bilim dalını birleştiren Genetik ve Biyomühendislik; Fizyoloji, Biyokimya, Anatomi, Mikrobiyoloji, Genel Biyoloji, Kimya, Fizik, Matematik ve Termodinamik gibi temel bilimlerin yanında Moleküler Biyoloji, Biyoteknoloji, Biyomedikal Teknoloji, Moleküler Genetik, Nörobiyoloji, Doku Mühendisliği, Biyoinformatik, Farmakoloji gibi daha özgül ve son derece farklı disiplinleri içeren multidisipliner geniş bir çalışma alanına sahiptir.

Öğrencilerimiz bu programda mühendisliğin temel ilkelerini kavrayarak biyolojik mekanizmaları ve olayları mühendislik perspektifinden incelemeyi öğreneceklerdir. Eğitim ile bilimsel keşiflere farkındalık yaratmak, biyomedikal teknolojiye katkıda bulunarak mühendislik bilimleri ve yaşam bilimleri arasındaki köprü görevini üstlenmek, temel biyolojik soru ve sorunlara çözüm geliştirme odaklı bireyler yetiştirmek bölümümüzün amaçları arasında sayılabilir. Ayrıca biyolojik sistem ve süreçlerle ilgili yeni teknolojilerin tasarlanması ve tıp, tarım, çevre, gıda gibi alanlarında kullanılabilir hale getirilmesi bu programın amaçlarından biridir. Son yıllarda oldukça güncel çalışmaların yürütüldüğü Genetik alanındaki temel bilgiler ile Biyomühendislik prensiplerini birleştirebilecek öğrenciler yetiştirmek ve öğrencileri Nanobiyoteknoloji, Moleküler Genetik, Biyomalzemeler gibi güncel alanlardaki bilgiler ışığında eğiterek çeşitli alanlarda (Sağlık, Tıp, Teknoloji, Sanayi vb.) çalışabilecek bilgili bireyler yetiştirmeyi hedeflemekteyiz. Ders programı esnek ve geniş tutularak öğrencilerin bir çok farklı alana yönelmelerine imkân verilmiştir. Bu alanlar yaşam bilimlerinde üretilen verilerin (DNA sekanslanması, gen bulumu, ilaç dizaynı vb.) hesapsal metotlar kullanılarak incelenmesi, gıdaların genomik etkilerinin araştırılıp fonksiyonel gıdalar üretilmesi, çevre atıklarının faydalı geri dönüşümlerinin sağlanması, biyoyakıt üretimi, biyomedikal imge ve sinyal işlemesi gibi geniş bir bilimsel araştırma ve endüstriyel yelpazeyi kapsamaktadır.